CES Tømmerby Fjord Periode 7 2025
Ved Tømmerby Fjord blev der fanget 96 fugle fordelt på 15 arter i periode 7. Det er dog især Skægmejse og Rørspurv, der bærer læsset med henholdsvis 38 og 17 fugle, mens Rørsangeren stadig kun fanges fåtalligt (og endnu kun adulte fugle).
______________________________________________________________________________
CES Svendborg periode 7, 2025
7. CES periode i Svendborg bød på dominans af ungfugle som udgjorde ca. 73% af de fangede fugle. Positivt at der produceres ungfugle i området, men igen nedslående med så få fugle. 22 blev det til i alt på 6 timer i varmen. Dette er kun 42% af det gennemsnitlige antal fugle (52) for sitet i 7. periode (2019-2024. Munk og gransanger blev de hyppigst fangede fugle jf. nedenstående tabel.
Munk, ad han og juvenil (Foto: Peter Teglhøj)
__________________________________________________________________________________
CES Brabrand Sø, periode 7, 2025
Periode 7 blev gennemført på periodens første dag med hjælp fra Shua. Resultatet var for så vidt fint med 45 fugle (gennemsnit siden 2006 er 46 fugle), hvoraf mange var årsunger - dobbelt så mange som adulte. Og så var fangsten fordelt på hele 16 arter, hvilket vi ikke har oplevet før. Men igen kun få Rørsangere, hvorimod der var fint med Sivsanger.
Dompap, Gærdesanger og Rødstjert, alle 1k (Foto: Henning Ettrup)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CES Brabrand Sø, periode 6, 2025
Morten stod for ringmærkningen i periode 6. Det blev en ok dag med 43 fangede fugle, dog lavere end gennemsnittet på 51 fugle. Det blev til 43 figle, hvoraf 5 var gengangere (4 fanget tidligere i år og en mærket i 2024). Blandt de nye var en del 1k-fugle, bl.a. hele 3 stk. Korttået Træløber. Klar dagsrekord for arten, og sjovt, at den åbenbart gerne foruragerer i rødel og pil i rørskoven. Dagens fangst ses af skemaet.
Rørspurv 1k og Sivsanger 1k (Foto. MJH).
______________________________________________________________________________
CES Svendborg periode 6 2025
6. CES periode fortæller samme nedslående udvikling som de forrige 5 perioder i Svendborg– et lavt antal fugle. Færre voksenfugle må nødvendigvis alt andet lige resultere i færre ungfugle, og det betyder at de 19 fugle der i alt blev fanget på 6 standard ringmærkningstimer kun udgør 43% af den gennemsnitlige fangst i 6. periode på 44 fugle i årene 2019-2024. Ungfuglene udgjorde 68% af de fangede fugle hvilket er positivt, men antallet taler desværre for sig selv. Hvad der sker kan der kun gisnes om – endnu er der ikke set skyggen af 1k fugle af tornsanger, løvsanger, kærsanger, havesanger og kun få unger af gransanger, rødhals og jernspurv. Den eneste sanger der klarer den nogenlunde er munk.
Rødstjert 1k (foto: Peter Teglhøj)
_______________________________________________________________________
CES Rungstedlund, periode 5 2025
Her til morgen blev femte periode af CES gennemført på Rungstedlund af Mathias, Alba og jeg. Det blev rigtig godt vejr med sol fra en skyfri himmel og runden gik også rigtig fint for sig. Dagens CES bød på mange 1k fugle, heriblandt tre Spætmejser og et kuld Munke, der overraskede os i Net 13 og Net 14. Derudover fik vi to Grå Fluesnappere i Net 11 med et par runders mellemrum, som er en ny art for Rungstedlund. Dagens anden Grå Fluesnapper havde rugeplet og var meget tung for arten, så den var sandsynligvis med æg. Derfor kunne de to sagtens være et par og det kunne være spændende, hvis de har slået sig ned i Rungstedlund for at yngle. Dagstotalen endte på 34 fugle i alt, 25 mærkninger og 9 aflæsninger.
Freya
Grå Fluesnapper og Spætmejder (foto: Freya)
__________________________________________________________________________
CES Svendborg, periode 5 2025
5. CES periode, afviklet 11/6 25, blev igen en relativ fuglefattig omgang med kun 23 fangede fugle, hvoraf 7 fugle var aflæsninger og 16 blev mærket. Fordelingen på arter fremgår af nedenstående tabel 1. 1k fugle af gransanger, rødhals, musvit, blåmejse, munk, sangdrossel og solsort udgjorde ca. 43% af de fangede fugle. Igen positivt med en pæn diversitet (i alt 10 arter) og glædeligt at gense meget gamle fugle som solsort i sit 8 kalenderår eller ældre (8k+), munk i sit 6. kalender eller ældre (6k+) og havesanger i 5. kalenderår eller ældre (5k+). Antallet er fugle i periode 5 ligger igen væsentligt lavere (ca. 64%) end gennemsnittet i årene 2019-2024 på 36 fugle.
Sangdrossel, Munk og Rødhals (Fotos: PT).
___________________________________________________________________________
CES Brabrand Sø, periode 5, 2025
Med hjælp af Shuya blev periode 5 gennemført på den første dag i perioden og gav 26 fugle, hvoraf de 14 var nye. Det er igen meget færre end gennemsnittet på 38 fugle. Og Rørsangeren er endnu ikke rigtig dukket op. Derimod er mange fangster af fugle med ring mærket tidligere i CES.
Fransk mærket Sivsanger (foto: Henning Ettrup).
___________________________________________________________________________________
CES Rungstedlund, periode 4 2025
Periode 4 på CES Rungstedlund blev gennemført onsdag morgen af Joakim, Alba, Adam og mig.
Vi blev overrasket af lidt småregn fra morgenstunden, som gjorde at vi måtte skynde os lidt. Heldigvis stoppede det hurtigt, men mørket og kulden gjorde, at aktiviteten hos fuglene var meget lav. 1k fuglene er fløjet fra reden og udgør størstedelen af de nye fugle vi fanger. Vi havde 4 1k Munk, 1 1k sumpmejse og 1 1k Musvit. Vi sluttede af med en Ringdue i net 12, og denne gang havde vi ringe til den. Hermed fik vi en ny og ventet art for CES Rungstedlund. Vi endte med at fange 16 fugle fordelt på 8 mærkninger og 8 aflæsninger.
Philip
Rungstedlund, periode 4.
Dagens mærkninger (aflæsninger):
• Ringdue 1 (0)
• Gærdesmutte 0 (2)
• Solsort 0 (1)
• Munk 5 (1)
• Gransanger 0 (1)
• Sumpmejse 1 (0)
• Musvit 1 (3)
Ringdue, Munk (1k) og Sumpmejse.
__________________________________________________________
CES Tømmerby, periode 4 2025
Periode 4 blev årets hidtil bedste periode med 42 fugle (det dobbelte af sidste år) fordelt på 7 arter. Det blev til rigtig mange unge Skægmejser, ligesom en ung Stær forvildede sig i nettet.
_____________________________________________________________________________
CES Rungstedlund, periode 2 og 3 2025
Periode 2 - 10. maj 2025
På periode 2 var vi hele 7 ringmærkere afsted, så der var et rigtig godt fremmøde. Dagen bragte en masse dejlige fugle i form af 7 mærkninger og 22 aflæsninger, fordelt på 6 arter.
Periode 3 - 29. maj 2025
På periode 3 var 4-5 ringmærkere afsted, så også et rigtig fint fremmøde. Dagen bragte overraskende 49 fugle, hvilket er det næsthøjeste antal fanget på sitet! Denne runde er kun slået af sitets første dag i 2022 som bragte 80 fugle. Fangsterne blev fordelt på 12 arter, fordelt på 25 mærkninger og 24 aflæsninger. Vi fangede også sitets første ringdue, men da vi ikke havde nogle ringe til den måtte den desværre flyve videre helt upyntet.
Træløber, Stor Flagspætte og Ringdue (som ikke blev mærket)
_________________________________________________________________________________
CES Skarvsøen , periode 1-3
Også Skagen Fuglestation er kommet i gang med årets CES ved Skarvsøen. Men som ved de andre sites, er der ikke meget at skrive hjem om. Årets start har ikke været god. Kun få fugle i forhold til sidste år er gået i nettet, og periode 2 var desideret ringe med blot 9 fugle. Til gengæld kan man glæde sig over et par fangster af fugle, som kun sjældent fanges i CES, nemlig Broget Fluesnapper og Skovsanger. Lad os håbe på at der bliver mere at glæde sig over i løbet af sommeren.
_____________________________________________________________________________
CES Brabrand Sø, periode 4 2025
Da jeg fik tid her torsdag morgen og vejret var fint, så har jeg taget periode 4 her i dag. I gik nu ikke glip af meget, så det letter min samvittighed lidt i forhold til den manglende indkaldelse til jer. Blot 12 fugle fanget på de 6 timer. Fordelt på 6 mærket og 6 genfanget af arterne: Sivsanger 6, Rørsanger 3, Solsort 1 og Blåmejse 2. Alle adulte fugle, så ingen friske ungfugle til at tælle i statistiken. Må håbe, at ungerne begynder at dukke op i næste periode, så vi kan komme lidt op i antal fugle at håndtere.
Sivsangeren er blevet signaturarten ved Brabrand Sø (foto: MJH)
__________________________________________________________________________________
CES Svendborg, periode 4 2025
4. CES periode, afviklet 29/5 25, blev igen en fuglefattig omgang med kun 19 fangede fugle, hvoraf 7 fugle var aflæsninger og 12 blev mærket. Fordelingen på arter fremgår af nedenstående tabel 1. 1k fugle af arterne musvit og dompap dukkede op i denne periode. Igen er det positivt med en pæn diversitet (i alt 12 arter) og glædeligt med flere nyankomne kærsangere i området. Samlet har vi nu i de første 4 perioder fanget i alt 87 fugle, hvilket ligger væsentligt (ca. 42%) under gennemsnittet for perioden 2019-2024 på 151 fugle.
Musvit 1k, Jernspurv, Kærsanger og Tornsanger (fotos: PT)
__________________________________________________________________________
CES Tømmerby, periode 3, 2025
Så blev periode 3 gennemført ved Tømmerby Fjord. Det ser ud til, at det ustabile forår gør, at fuglene fra Afrika endnu ikke har indfundet sig, da det endnu en gang er er sløj omgang med blot 31 fugle.
________________________________________________________________________________