CES Svendborg periode 2 2025
Vi fik afviklet 2. CES periode d. 8/5 i Svendborg med i alt 29 fugle fordelt på 13 arter (se tabel 1 nedenfor). 21 fugle blev mærket og 8 aflæst, heraf 2 gamle tornsangere. Både tornsangere og havesangere er dukket op på sitet siden sidste periode. Hos hunner af dompap, gransanger, gulspurv, munk og sangdrossel var rugeplet veludviklet så der er gang i rugningen hos disse arter. Også i 2. periode ligget fangsttallet under gennemsnittet på 37 fugle fra foregående sæsoner.
Sumpmejse og Tornsanger (Foto: Peter Teglhøj)
_______________________________________________________________________
CES Brabrand Sø, periode 2, 2025
Så blev periode 2 ved Brabrand Sø gennemført med hjælp fra Shuya, Lise og Peter. Det blev godt nok en sløv omgang med blot 13 fugle mod et gennemsnit på 20 fugle. Eneste lyspunkt var fangst af Rørsanger mærket i 2018!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CES Rungstedlund, periode 1, 2025
Lørdag den 3. maj gennemførte vi årets førte CES-mærkning på Rungstedlund. Det blev en hyggelig morgen hvor Freya, Philip, Morgan, Alba, Heidi, Boris og jeg selv deltog.
Der blev fanget i alt 39 fugle (20 aflæsninger og 19 mærkninger) fordelt på 11 arter. Herunder fangede vi 2 solsorte som begge blev ringmærket i 2022 som 3k+ fugle. Altså er de nu 6k+ solsorte, og også nogle af de første fugle der blev ringmærket på CES-Rungstedlund. Derudover fik vi også en broget fluesnapper han, som altså kun er anden fangst for sitet. Det var derfor en utroligt fin morgen.
__________________________________________________________________
CES Tømmerby Fjord, periode 1 2025
Det blev en forsigtig start i år på periodens sidste dag. Interessant er det dog at Rørsangeren kender sin plads. Alle fire fangede fugle var med ring fra tidligere år. Det tegner godt for genfangst af fugle med lysloggere.
__________________________________________________________________________________
CES Amager periode 1 2025
Lørdag d. 3. maj gennemførte CES Vestamager det første besøg af årets sæson. Hele fem ringmærkere deltog på dagen, både nye og erfarne.
En stor del af fuglene havde tegn på, at de var igang med at yngle, eller nok skulle lige til det. Det ses primært på hannernes udstående kloak (cloacal protrusion, CP) og hunnernes, men også i nogen tilfælde begge køns, rugeplet (brood patch, BP).
Fangsten var god og som forventet med et fint antal fugle og arter. Vi nåede op på 33 fangster, 26 nye og 7 genfangster. Habitatet bliver bestemt domineret af løvsanger, hvilket både kan ses fra fangsttallene, men også deres sang som lige nu kan høres fra næsten hver en busk i området.
Dagens fugl blev genfangsten af løvsanger A27482, som i år er 7+ kalenderår gammel! Det er totalt vildt at en så lille fugl på 9,5 g har været genfanget hvert år siden 2020, hvor den i sin tid blev ringmærket som 2k+. Løvsangeren flyver godt 5.000 km om efteråret for at nå fra Danmark til overvintring i Afrika syd for Sahara, og samme tur tages når den skal retur næste forår. Denne fugl har altså tilbagelagt 10.000 km årligt siden 2019 (mindst), og har minimum fløjet 60.000 km på træk i sin levetid.
Foto: Første løvsanger for CES sæsonen. Taget af Amanda Johannisson
__________________________________________________________________________________
CES Svendborg periode 1 2025
Så kom vi også i gang i Svendborg med dette års CES. I første periode, som blev afviklet 28/4, fangede vi i alt 24 fugle fordelt på 14 arter (se tabel 1 nedenfor). Skovskade blev ny mærkeart på sitet (foto) og dejligt at også broget fluesnapper kom forbi. At småfugle kan blive gamle blev bekræftet, da vi aflæste en 6k munk (hun) som første gang blev fanget og mærket i 2020. De 24 fangede fugle er det laveste antal fugle fanget i første runde i de 7 år sitet har kørt, hvor gennemsnittet har ligget på 44 fugle. Vi håber at tallene retter sig i de kommende runder.
_______________________________________________________________________________
CES Brabrand Sø, periode 1 2025
Så kom vi i gang ved Brabrand Sø på en sorlrig og næsten vindstille dag. Og velkommen til Lise og Shuyu, som er nye ringmærkere på lokaliteten. Det var vel en ok dag med 18 fangede fugle fordelt på 6 arter med Sivsanger som hyppigst fangede. Mest interessante var en Sivsanger mærket i Frankrig (foto). Så nu venter vi spendt på tilbagemelding. Som det ses er det færre end gennemsnittet, så det bliver spændende at følge om udviklingen er generel!
Mærkning i gang og Sivsanger fra Frankrig (Fotos: MJH)
___________________________________________________________________________________
CES Søbo Løkker 2024
På Sydfyn blev der i 2024 opstartet (endnu) et site, da Jon gennemføret et testår ved Søby Løkker. Som det fremgår af vedlagte lille afrapportering fra sitet, ser det lovende ud med en fangst på 281 fugle fordelt på 26 arter, hvoraf 199 var nye fugle. Rapporten kan læses her.
______________________________________________________________________________________
CES Neble på Vestsjælland 2024
Her kommer en tilføjelse til årets CES. Et nyt site på Vestsjælland er i år startet op af Søren. Han forsøger på sin ejendom, om der kan fanges tilstrækkeligt med fugle. Og det ser rigtig interessant ud selv om der ikke blev fanget i periode 1. Som det fremgår af tabellen blev der fanget 466 fugle fordelt på 21 arter Solsort, Musvit, Skovspurv og Munk som de hyppigst fangede arter. Noget andet interessant er det store antal genfangster (nederste tabel), som viser at det er lokale fugle som især fanges. Noget som ikke vises, er at genfangterne fordeler sig over alle perioder, dog med færrest i perioderne 6-10. Det bliver spændende at følge sitet fremover. Og som et kuriosum skal nævnes en Gærdesanger, som blev fanget i periode 3 var mærket i Tyrkiet! Data på fuglen foreligger endnu ikke.
________________________________________________________________________
Rungstedlund 2024
Så foreligger spændende afrapportering om årets fangster fra Rungstedlund. Se mere under nyheder.
____________________________________________________________________________________
Neble, Vestsjælland 2024
Så er der årsdata fra ny CES lokalitet på Vestsjælland, som Søren har testet i år. Lokaliteten ser ud til at give rigtig fint med fugle af forskellige arter fra et vegetationsrigt område præget af landbrug. Spændende hvordan det udvikler sig.
_______________________________________________________________________________
CES Lunget 2024
Så foreligger også årsdata fra Lunget på Fyn. Her blev det til i alt 249 fugle fordelt på 27 arter, hvoraf de 62 allerede havde ring på. Ret imponerende med så mange genfangster. Hyppigst fangede art blev Solsort skarp fulgt af Munk og Gransanger. Bortset fra periode 1, fordeler fangsterne sig rimeligt jævnt over alle perioder (nederste tabel)
___________________________________________________________________________________
CES Svendborg 2024
Som på andre CES sites i Danmark har 2024 ikke være fuglenes år i Svendborg. Det samlede fangsttal (se tabel 1 nedenfor) blev 298 fugle, hvilket er det laveste tal i de 6 år sitet har kørt. Gennemsnittet har ligget på 477 fugle de 5 foregående år (2019-2023), hvilket svarer til en reduktion på 179 fugle (-37,5%). Reduktionen ses hovedsageligt blandt de insektædende sangere og specielt langdistancetrækkere som tornsanger, løvsanger, kærsangere og havesanger (se tabel 2, 2019 = index 100). Noget ser ud til at ungeproduktionen har været ringe i år; fangst af voksne ynglefugle i de første perioder var fin (tabel 1), men output af ungfugle i periode 6-11 har været markant ringere. Årsagerne kan være en kombination af manglende føde, en regnfuld og forholdsvis kold sommer mm.
Adult Tornsenger (foto: Peter Teglhøj).
_______________________________________________________________________________
CES Brabrand Sø 2024
Efter en vanskelig start på 2024, hvor vi mistede periode 1 på grund af høj vandstand i Brabrand Sø (hvilket forøvrigt karakteriserede hele året!), er vi nu nået til vejs enden med det desværre hidtil laveste antal fugle på 271 mod i gennemsnit 440 fugle over perioden 2006-2023! Fratrækkes genfangst af fugle, som var fanget tidligere i indeværende år blev det til 243 nye fugle (se tabellen). Generelt kan siges, at året for alle arter på nær to, har været dårligt eller rigtig dårligt (i forhold til gennemsnittet). Kun Gransanger og især Sivsanger ligger antalsmæssigt over gennemsnittet. Og for første gang er Sivsanger den hyppigst fangede art, mens Rørsangerbestanden ser ud til at være brudt sammen selv om den er fanget næsthyppigt, tæt fulgt af Gransanger, Rørspurv og Blåmejse. Bemærkelsesværdigt er også at det kun blev til 4 musvitter! Et par små lyspunkter i form af nye CES-arter, har der trods alt også været. Således blev fanget en Flodsanger og en Mursejler.
__________________________________________________________________________________
CES Tømmerby Fjord 2024
Så nåede Tømmerby Fjord til vejs ende i 2024. Det blev til 628 fugle eller lidt færre end sidste års 663 fugle, men væsentligt færre end de 847 fugle i 2022! Af de 628 fugle er 60 fugle genfanget i senere perioder i årets CES. Efter et par sløje år ser det du til, at rørspurven er tilbage, mens rørsanger, selv om den er hyppigst fanget, manglet noget i forhold til tidligere. Årets største overaskelse blev en Pungmejse, som ikke er fanget i CES siden 2009 (ved Brabrand Sø).
__________________________________________________________________________________