Efter en vanskelig start på 2024, hvor vi mistede periode 1 på grund af høj vandstand i Brabrand Sø (hvilket forøvrigt karakteriserede hele året!), er vi nu nået til vejs enden med det desværre hidtil laveste antal fugle på 271 mod i gennemsnit 440 fugle over perioden 2006-2023! Fratrækkes genfangst af fugle, som var fanget tidligere i indeværende år blev det til 243 nye fugle (se tabellen). Generelt kan siges, at året for alle arter på nær to, har været dårligt eller rigtig dårligt (i forhold til gennemsnittet). Kun Gransanger og især Sivsanger ligger antalsmæssigt over gennemsnittet. Og for første gang er Sivsanger den hyppigst fangede art, mens Rørsangerbestanden ser ud til at være brudt sammen selv om den er fanget næsthyppigt, tæt fulgt af Gransanger, Rørspurv og Blåmejse. Bemærkelsesværdigt er også at det kun blev til 4 musvitter! Et par små lyspunkter i form af nye CES-arter, har der trods alt også været. Således blev fanget en Flodsanger og en Mursejler.

__________________________________________________________________________________

Så nåede Tømmerby Fjord til vejs ende i 2024. Det blev til 628 fugle eller lidt færre end sidste års 663 fugle, men væsentligt færre end de 847 fugle i 2022! Af de 628 fugle er 60 fugle genfanget i senere perioder i årets CES. Efter et par sløje år ser det du til, at rørspurven er tilbage, mens rørsanger, selv om den er hyppigst fanget, manglet noget i forhold til tidligere. Årets største overaskelse blev en Pungmejse, som ikke er fanget i CES siden 2009 (ved Brabrand Sø).

__________________________________________________________________________________

Heller ikke ved Tømmerby blev de overbebyrdet. Det blev blot til 36 fugle fordelt på 10 arter. I modaætning til ved Brabrand Sø udgør Rørsanger halvdelen af det fangede antal fugle. Ellers er blot at nævne den externe Gransanger som lidt usædvanlig.

__________________________________________________________________________________

Så er årets næstsidste periode gennemført af Morten. Men lige så lidt hjalp det, blot 16 fugle fordelt på 11 arter. Det en under halvdelen af gennemsnittet (37 fugle) for periode 11 i tiden siden vi startede i 2006. Og igen ser vi, at Rørsanger næsten totalt mangler. Som kuriosum kan nævnes, at Lille Gråsisken blev mærket udenfor CES i 2021, men altså nu blev genfanget for første gang som ny i CES sammenhæng.

_____________________________________________________________________________________

Det blev endnu en periode med få fugle, blot 20 stk. fordelt på 7 arter blev det til, imod et gennemsnit for det første 18 år på 52 fugle! Ses over hele året er vi nu oppe på 240 fugle, og vi mangler således 100 fugle for at passere sidste års lavpunkt. Der skal selvfølgelig her tages højde for at vi ikke fik fanget i periode 1. Igen er det overraskende få unger, som fanges, og helt katastrofalt er det med Rørsanger med blot 1 juv. fugl.

_____________________________________________________________________________

CES Tømmerby blev genemført den 27 juli med 57 fugle som resultat. Her ser det ud til, at der er produceret en del unger (i modsætning til Brabrand Sø). Og Blåhals er veletableret deroppe. Ellers er der ikke de store overaskelser, dog skal bemærkes årets første udenlandske fugl - en Rørsanger fra Belgien.

________________________________________________________________________________

Periode 9 blev gennemført den 25 juli på en fin dag, måske med lidt fior meget sol. Og vandstanden er stadig meget høj efter ugens megen nedbør. Måske er det medvirkende til den dårlige fangst - kun 27 fugle mod gennemsnittet på 48 fugle! Der ses også kun relativt få unger, som ellers burde være i klart overtal nu (15 juv mod 12 ad). 

 

___________________________________________________________________________________

Så blev periode 8 gennemført i torsdags med 32 fugle fordelt på 12 arter. Og for første gang er Rørsanger den hyppigst fangede, da ungerne er begyndt at forlade rederne. Overaskende er det meget små unger som fanges, hvilket ikke er set før. Overaskende er det, at Rørspurven næsten totalt mangler.

Sivsanger, 1k og Gråsisken, 1k (foto: Jens Muff) 

_____________________________________________________________________________

 

 

Periode 8 ved Tømmerby Fjord gav 54 fugle fordelt på 11 arter. De 38 fugle var 1k fugle mens 16 var adulte. Hyppigst fanger var Rørsanger, mens Rørspurv ser ud til allerede ar være ved at forlade området.

________________________________________________________________________________

Så foreligger der en oversigt over CES-fangsterne for de første 8 perioder under Skagen Fuglestation.

_______________________________________________________________________________

Så er der opsummering for første halvår af årets fangster. Generelt ligger fangsten (241 fugle, hvoraf ca. 1/3 er aflæsninger) lavere end tidligere, og især Rørsanger er igen fanget fåtalligt. Det blev til 23 nye fugle, som kun i 2023 var lavere med 19 nye fugle. Generelt har der siden starten i 2016 været en faldende tendens.Til gengæld ser det ud til, at Rørspurv igen er på vej op med en god ungeproduktion.

_________________________________________________________________________________

Så blev periode 7 gennemført på den første dag. Det blev en udmærket dag på trods af truende regn (kom dog kun tynd byge). Det blev til 42 fugle (genemsnit er 46) fordelt på 30 mærkede, 10 fanget tidligere i årets CES blev genfanget ligesom en aflæst fra hhv. 2022 og 2023. Det var flere gengangster end vi er vandt til ved søen. Og så er det blot anden gang ved søen, at vi fanger Skovskade.

 

____________________________________________________________________________

Så blev periode 6 gennemført ved højvande i søndags assisteret af Povl. Det blev ikke den store fangst, da rørsangerne ikke er kommet, men 25 fugle fordelt på 9 arter blev det til. Nu også med stadig flere 1k fugle fordelt på flere arter. Som det ses, er også nogle få af sidste års mærkede rørsangere kommet.

Rørsanger 1k og Skægmejse 1k han (fotos HE)

__________________________________________________________________________

Vi har nu gennemført den første halvdel af CES perioderne i Svendborg. Det samlede fangsttal er på 189 fugle fordelt på 21 arter, et resultat der antalsmæssigt ligger ca. 30% under niveauerne i opstartsårene 2019 og 2020. Tabel 1 nedenfor viser fangsttal for de enkelte perioder. 1k fuglene begyndte så småt at dukke op i periode 3-6 med henholdsvis 7%, 0%, 49% og 62% af de fangedes fugle. De første 1k fugle var gærdesmutter (periode 3), i periode 5 primært gransanger og munk, og i periode 6 dominerede unger af rødhals, blåmejse, musvit og munk. Om tallenene løftes må de kommende perioder vise. En del ynglefugle ankom senere i år og det kan derfor forventes, at for en del af arterne vil ungerne komme senere af rederne i år. Sideløbende med vores fuglefangster har vi fanget flyvende insekter i CES området. Resultatet fremgår af fig. 1 og fig. 2 nedenfor. Heraf ses, at antallet at flyvende insekter er steget betragteligt i de sidste perioder, og falder sammen med et øget fødebehov hos ynglende insektædere. Vi håber at det smitter af på insektædernes ungeproduktion.

_____________________________________________________________________________________

Periode 5 blev gennemført den 10. juni, og resulterede i 39 fangede fugle (gennemsnit 38). hvoraf de 10 var gamle kendinge. Og så begynder ungerne så småt at dukke op. Men det er overaskende, at der stadig næsten ingen Rørsangere er i området. Blot 4 fugle blev det til, hvoraf en var mærket i 2023 udenfor CES. Ellers var det mejsetid. med 10 i et net. Nå ja, så må det nævnes, at det igen blev til en ny CES-art: Mursejler. Den har vi ventet på i alle årene, da den ofte flyver tæt omkring nettene.

________________________________________________________________________________