Så blev periode 8 gennemført i torsdags med 32 fugle fordelt på 12 arter. Og for første gang er Rørsanger den hyppigst fangede, da ungerne er begyndt at forlade rederne. Overaskende er det meget små unger som fanges, hvilket ikke er set før. Overaskende er det, at Rørspurven næsten totalt mangler.

Sivsanger, 1k og Gråsisken, 1k (foto: Jens Muff) 

_____________________________________________________________________________

 

 

Periode 8 ved Tømmerby Fjord gav 54 fugle fordelt på 11 arter. De 38 fugle var 1k fugle mens 16 var adulte. Hyppigst fanger var Rørsanger, mens Rørspurv ser ud til allerede ar være ved at forlade området.

________________________________________________________________________________

Så foreligger der en oversigt over CES-fangsterne for de første 8 perioder under Skagen Fuglestation.

_______________________________________________________________________________

Så er der opsummering for første halvår af årets fangster. Generelt ligger fangsten (241 fugle, hvoraf ca. 1/3 er aflæsninger) lavere end tidligere, og især Rørsanger er igen fanget fåtalligt. Det blev til 23 nye fugle, som kun i 2023 var lavere med 19 nye fugle. Generelt har der siden starten i 2016 været en faldende tendens.Til gengæld ser det ud til, at Rørspurv igen er på vej op med en god ungeproduktion.

_________________________________________________________________________________

Så blev periode 7 gennemført på den første dag. Det blev en udmærket dag på trods af truende regn (kom dog kun tynd byge). Det blev til 42 fugle (genemsnit er 46) fordelt på 30 mærkede, 10 fanget tidligere i årets CES blev genfanget ligesom en aflæst fra hhv. 2022 og 2023. Det var flere gengangster end vi er vandt til ved søen. Og så er det blot anden gang ved søen, at vi fanger Skovskade.

 

____________________________________________________________________________

Så blev periode 6 gennemført ved højvande i søndags assisteret af Povl. Det blev ikke den store fangst, da rørsangerne ikke er kommet, men 25 fugle fordelt på 9 arter blev det til. Nu også med stadig flere 1k fugle fordelt på flere arter. Som det ses, er også nogle få af sidste års mærkede rørsangere kommet.

Rørsanger 1k og Skægmejse 1k han (fotos HE)

__________________________________________________________________________

Vi har nu gennemført den første halvdel af CES perioderne i Svendborg. Det samlede fangsttal er på 189 fugle fordelt på 21 arter, et resultat der antalsmæssigt ligger ca. 30% under niveauerne i opstartsårene 2019 og 2020. Tabel 1 nedenfor viser fangsttal for de enkelte perioder. 1k fuglene begyndte så småt at dukke op i periode 3-6 med henholdsvis 7%, 0%, 49% og 62% af de fangedes fugle. De første 1k fugle var gærdesmutter (periode 3), i periode 5 primært gransanger og munk, og i periode 6 dominerede unger af rødhals, blåmejse, musvit og munk. Om tallenene løftes må de kommende perioder vise. En del ynglefugle ankom senere i år og det kan derfor forventes, at for en del af arterne vil ungerne komme senere af rederne i år. Sideløbende med vores fuglefangster har vi fanget flyvende insekter i CES området. Resultatet fremgår af fig. 1 og fig. 2 nedenfor. Heraf ses, at antallet at flyvende insekter er steget betragteligt i de sidste perioder, og falder sammen med et øget fødebehov hos ynglende insektædere. Vi håber at det smitter af på insektædernes ungeproduktion.

_____________________________________________________________________________________

Periode 5 blev gennemført den 10. juni, og resulterede i 39 fangede fugle (gennemsnit 38). hvoraf de 10 var gamle kendinge. Og så begynder ungerne så småt at dukke op. Men det er overaskende, at der stadig næsten ingen Rørsangere er i området. Blot 4 fugle blev det til, hvoraf en var mærket i 2023 udenfor CES. Ellers var det mejsetid. med 10 i et net. Nå ja, så må det nævnes, at det igen blev til en ny CES-art: Mursejler. Den har vi ventet på i alle årene, da den ofte flyver tæt omkring nettene.

________________________________________________________________________________

Her kommer en forsinket opdatering på CES periode 5 på Rungstedlund. Det var mig og Amanda der kørte det, og vi fik selskab af 13-årige Anton Toft, som har et kæmpe drive for alt med fugle. Vejret var noget trykket og vi fik lidt byger i løbet af morgenen. Heldigvis står nettene helt eller delvist i læ, så det er ikke det største problem.
Vi fangede i alt 31 fugle, med 17 mærkninger og 14 aflæsninger. Det bringer os op på samlet set 170 fugle i år, med 98 mærkninger og 72 aflæsninger. Bedste fugle i går var helt klart et par store flagspætter, som altid er sjove at artsbestemme, en spætmejse og en fin bogfinke.

Nå ja og vi fangede igen langøret flagermus, denne gang 2 stk. - i samme net som sidst!

Signe

_________________________________________________________________________________

Adam, Amanda og jeg fik klaret periode 4 ganske fint. Det var en skøn og hyggelig morgen med masser af fuglesang, dog lidt færre fugle i nettene, hvilket muligvis skyldtes at 4 af nettene var i stykker i denne omgang. Tak til Adam for hjælpen i de tidligere timer og til Amanda for hjælpen i de sene(re) med nettene. Det blev til 19 fugle, fordelt på 13 aflæsninger og 6 mærkninger (på 9 arter).
Af denne omgang var det mest interessante nok at net 7 fangede en langøret flagermus på første runde (foto). Den brugte Adam og jeg så lidt tid på at kæmpe med, men den kom ud og fløj fint videre. Så der var en lille oplevelse til sitet og en ny art i nettene 😉
Håber alle har nydt deres weekend!
Mange hilsener,
Signe

_______________________________________________________________

Her en opdatering fra fjerde periode på CES Vestamager.
Vi havde en rolig morning med en lille håndfuld fugle. Man kan rigtigt mærke, at det nu er blevet sommer og derfor kun er ynglefugle og (snart) deres unger opholder sig i området.
Dagens fangst bød på årets første 1k fugl på sitet - en gærdesmutte. Derudover fangede vi endnu en stor flagspætte. Det var en 2k han uden ring, så han fik selvfølgelig lidt pynt om benet, og blev en ny mærkningsart for en af vores ringmærkere.
Vi er begyndt at fange flere engpibere, hvilket er lidt mærkeligt når alle nettene står blandt krat og mindre piletræer. De har nok ikke forstået, at de, ifølge deres biologi, burde holde sig til overdrevet syd for sitet. Vi klager dog ikke, det er godt at øve sig på forskellen mellem eng- og skovpiber.
Dagens fugl var helt klart nattergalen! Det er fire år siden den sidst er blevet fanget på sitet, selvom der i alt er fanget og mærket 39 individer siden 2006.

Med venlig hilsen
Amanda

_______________________________________________________________________

Så blev der fanget ved Tømmerby Fjord, 26 fugle fordelt på 10 arter. Ikke prangende da flere af rørskovens fugle mangler i antal. Tankevækkende er det, at Sivsanger, Rørsanger og Rørspurv kun er fanget i lave antal, men måske rørene endnu ikke er i gunstig tilstand efter vinteren.

_________________________________________________________________________________

Så blev periode 4 gennemført ved Brabrand Sø. Jeg havde besøg af christian, men det blev i forhold til sidst en tam affære med 20 "almindelige" fugle (gennemsnit 28) fordelt på blot 6 arter. Men Rørspurven med 10 fangede er tilbage igen efter flere år at have været fåtallig. Skræmmende er det imidlertid, at der endnu ikke er fanget en eneste Rørsanger, som allerede nu burde være den talrigest fangede!

______________________________________________________________________________

Så blev 3. periode kørt hjem. Det endte med at blive mig, der ringmærkede i selskab af Mathias. Det blev en virkelig god dag med 41 fugle, heriblandt 20 mærkninger og 21 genfangster. Det er fantastisk med sådan en genfangstrate! Nuværende statistik er nemlig, at ud af 120 fugle (fra de første 3 runder) er 45 af dem genfangster. Det svarer til 37.5%. En ny fugl for sitet blev mærket, nemlig en broget fluesnapper 2k hun. En stor overraskelse, men klart en trækfugl med en fedtscore på 5.

_____________________________________________________________________________

 

Tømmerby har gennemført periode 2 og 3 med fangst af henholdsvis 40 (10 arter) og 23 (9 arter) fugle. Periode 2 gav 16 aflæsninger af fugle, som allerede havde ring på, mens periode 3 gav 15 aflæsninger. Af specielle arter må nævnes Hvid Vipstjert og Gøg, som der ikke fanges mange af. Også Sydlig Halemejse er fåtallig her. 

_______________________________________________________________________________