Skrigeørnen Tönn sender igen

Den berømte store skrigeørn Tönn, som i flere omgange også har besøgt Danmark, har fået skiftet sin satellitsender og sender nu igen sine positioner til den estiske projektledelse.

Tönn blev oprindeligt udstyret med en satellitsender som unge på reden i 2008. Denne sender sendte Tönns positioner frem til foråret 2014. Tönn kunne derefter kun følges i sit vinterkvarter omkring El Hondo i Spanien, hvor en lokal gruppe fulgte den. (se gruppens webside om El Hondos skrigeørne ).
D. 30. april 2016 fandt den estiske ørnegruppe under sit feltarbejde igen Tönn. De vidste i lang tid ikke hvilken af de satelitmærkede ørne, de havde genfundet, men d. 8. september lykkedes det gruppen at genfange ørnen og identificere den som Tönn. Satelitsenderen blev skiftet tilen ny model og Tönn blev desuden farveringmærket med en hvid ring med koden 7X.

Tönn og hans partner fik i år én unge. Det vides ikke hvor gammel partneren er, da den ikke er ringmærket. Tönn kan have ynglet sidste år, men gruppen vurderer, at det højest sandsynligt er det første år han yngler. Det er overraskende sent, da Tönn nu er i sit 9. kalender år (9K), men stor skrigeørn er en sjælden art, så der er endnu ikke samlet så megen information om arten.

Alle Tönns bevægelser kan følges på projektets webside, hvor trækket for projektets sorte storke, traner, havørne,fiskeørne og lille skrigeørn mm. ligeledes kan følges. Se det spændende kort og læs mere om projektets fugle i 2016 på:
http://birdmap.5dvision.ee/EN/2016/Autumn/one/